Vágólapra másolva!
Nincs olyan focirajongó, aki ne emlékezne az argentin Emiliano Martínez bravúrjára, amit a franciák elleni vb-döntő utolsó pillanatában mutatott be. Az Aston Villa kapusa most megint bemutatta az év védését, ami könnyen lehet, hogy szintén óriási jelentőséggel bír, mert nagy valószínűséggel ezzel tönkretette korábbi csapatának, az Arsenalnak a bajnoki álmait.

A Premier League 33. fordulójában a Manchester City kiütötte a Luton Town csapatát, a Liverpool viszont otthon kapott ki a Crystal Palace-tól, ezzel pedig gyakorlatilag kiesett a bajnoki címért folytatott harcból. Vasárnap este a forduló előtt listavezető Arsenal az Aston Villát fogadta az Emirates Stadionban, az észak-londoni csapat azonban nagy meglepetésre 2-0-ra kikapott a birminghami együttestől, ezzel Mikel Arteta együttese is komoly hátrányba került.

A találkozó hőse a világ legjobb kapusának 2023-ban megválasztott Emiliano Martínez volt, aki a meccs 40. percében a szezon egyik legnagyobb védésével jelentkezett. Gabriel Jesus jobbról belőtt labdájára Leandro Trossard érkezett, aki négy méterről kapura pörgetett, Martínez azonban egy elképesztő reflexmozdulattal kisprágázta a labdát, ezzel pedig megakadályozta az Arsenal vezetőgólját.

A folytatásban aztán a Villa megszerezte a vezetést és végül kétgólos győzelmet aratott az Emirates Stadionban, ezzel pedig az Arsenal is lépéshátrányba került a Cityvel szemben. 

Martínez szerepe azért is lehet érdekes, mert a világbajnok argentin kapus könnyen lehet, hogy volt csapatát fosztotta meg attól, hogy 20 év után újra bajnok legyen a Premier League-ben.

Az argentin kapus 2010-ben az Independiente csapatától érkezett az Arsenalhoz, és közel tíz évet kellett várnia arra, hogy megmutathassa, mit tud. Martínez a német válogatott Bernd Leno sérülése után remekül szállt be az Arsenalba, és kulcsszerepet játszott abban, hogy a csapat a 2019/20-as szezonban megnyerte az FA-kupát.

776125057
Emiliano Martínez remekül teljesít az Aston Villában
Fotó: AFP

A tündérmeseszerű beugrás után a szurkolók nagy része az argentin kapust követelte a kezdőbe, az Arsenal edzője azonban kitartott Leno mellett, Martínez pedig 20 millió euróért az Aston Villához igazolt, mert rendszeresen akart védeni, hogy bekerülhessen az argentin válogatott 2022-es vb-keretébe.

A többi pedig már történelem. Martínez nemcsak hogy bekerült az argentin keretbe, de minden idők legnagyobb védését bemutatva a dél-amerikai csapat hőse lett a katari világbajnokságon, melyen az argentin válogatott diadalmaskodott.

Martínez a világbajnokságon nyújtott szenzációs teljesítménye mellett azzal került sokáig a címlapokra, hogy a megnyert döntő után megkapta a torna legjobb kapusának járó díjt, majd az aranyból készült kapuskesztyűt ábrázoló díjat a nemi szervéhez tartotta, közben grimaszolt a kameráknak és a közönségnek.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.