Vágólapra másolva!
A magyar minifutball-válogatott a hétvégén két felkészülis mérkőzést is játszott a vb-címvédő Romániával Nagyváradon. Trencsényi János csapata szombat este 4-0-s vereséget szenvedett, majd vasárnap délelőtt elképesztő hajrát bemutatva 2-2-es döntetlent játszott.

1. mérkőzés: A vereség ellenére is voltak pozitívumok

minifoci, válogatott
A magyar minifutball-válogatott Nagyváradon szerepelt
Fotó: Országos MInifutball Szövetség

Nem kezdődött jól a találkozó a magyar válogatott számára, már az 1. percben megszerezték a vezetést a hazaiak. Nem sokkal később Kiss és Seregy is veszélyeztetett, de egyikből sem lett gól. A 7. percben Seregy a kapufát találta el, ezekben a percekben egyértelműen fölényben játszott Trencsényi János csapata. A 12. percben Mészáros hibáját használták ki a románok, így már kétgólos volt az előnyük. A folytatás kiegyenlített játékot hozott, a mezőnyben hatalmas volt a csata. Mindkét kapitány forgatta a csapatát, próbálgatták a különböző formációkat. A 23. percben Sós passza után Seregy előtt adódott nagy lehetőség, de ebből sem lett szépítés. 

A hátralévő időben újabb gól már nem esett, így kétgólos román előnnyel mentek a csapatok a szünetre.

A második játékrész első öt perce nem hozott sok eseményt, ezt követően viszont két veszélyes magyar próbálkozás is volt. A 35. percben a románok szabadrúgása után Mészáros védett nagyot, így még életben tartva a reményeket. Pillanatokkal később már a román kapusnak kellett nagyot védenie, de Lovász is betalálhatott volna. A 39. percben már Kövesdi veszélyeztetett, ezek ismét a magyar válogatott percei voltak. A kihagyott helyzetek megbosszulták magukat, a 40. percben már 3-0-ra vezetett Románia egy szép támadás után. Négy perccel később egy újabb Mészáros-hiba után a kapufát is eltalálta a hazai együttes. Pillanatokkal később Mészáros bemutatott egy bravúrt is, így még mindig három góllal vezettek a románok. 

A hajrában Bene lábában maradt a szépítés, a románok viszont újabb gólt szereztek, így már 4-0 volt az állás és bár voltak még lehetőségek, ez is lett a végeredmény.

minifoci, magyar válogatott
Az első meccs az eredményt tekintve nem sikerült olyan jól 
Fotó: Országos Minifutball Szövetség

"Válogatott szinten nem szabad azt mondani, hogy az eredmény másodlagos, mégis azt gondolom, hogy mivel felforgatott kerettel érkeztünk - kilenc mezőnyjátékossal és egy kapussal - így lehet azt mondani, hogy 

sok bíztató jel volt. Nagyon sok olyan dolog visszaköszönt, amit edzésen gyakoroltunk. Voltak olyan periódusai a meccsnek, nem is kevés, amikor dominálni tudtunk. 

Amiben én a lemaradást látom, hogy az a gyilkos ösztön, ami a románokban megvan, az belőlünk még hiányzik. Amíg ők belővik a helyzeteik 80 százalékát, addig mi ezeket túl akarjuk játszani és nem próbálunk egyből gólt szerezeni " - mondta a szövetéség honlapjának Barabás Miklós, a válogatott csapatkapitánya.

2. mérkőzés: Elképesztő hajrával bravúros döntetlen

A románok támadólag léptek fel a meccs elején, az első lövésre a 3. percig kellett várni, de fölé szállt a labda. Három perccel később Lovász is megpróbálkozott egy lövéssel, de könnyedén védett a hazai kapus. A folytatásban kiegyenlített volt a találkozó, majd a románok a 9. percben egy kapufával jelezték, ezúttal is nyerni akarnak. A 13. percben Mészárosnak kellett nagyot védenie egy átlövés után, így még mindig maradt a gólnélküli döntetlen. A 15. percben szerezték meg a vezetést a románok, egy szabadrúgás-kombináció végén az éles szögből leadott lövés Nádasiról pattant a kapuba. Ezt követően is adódtak lehetőségek mindkét oldalon, de a lövések nem voltak elég pontosak. A 24. percben Barabás lövése után kellett védenie a román kapusnak. 

A végén még nyomott a magyar csapat, de egyenlíteni nem sikerült, így egygólos hazai előnynél jöhetett a szünet.

A 26. percben Kész előtt adódott nagy lehetőség, de a magyar játékos kapu mellé lőtt. Pillanatokkal később a románok isválaszoltak, de Mészáros szépen védett. A 28. percben megint egyenlíthettünk volna, de Kész nagy helyzetben inkább befelé passzolt, a labda viszont Lovásznak és Győrinek sem volt jó.  A 31. percben Mészáros mutatott be gyorsegymás után két nagy védést, életben tartva a magyar reményeket. Másodpercekkel később Bene került hatalmas ziccerbe, de kapu mellé lőtt. A 33. percben egy magyar hibát használtak ki a románok, az eladott labda után már 2-0 volt az állás.

Hiába voltak meg a magyar helyzetek, a román kapus jól védett. Az utolsó tíz perchez érkezve magabiztosan tartották az előnyüket a hazaiak. A románok a hajrában a hat az ötözést is próbálgatták, inkább kevesebb, mint több sikerrel. A végén kis híján összejött a szépítés, de a román kapus megint nagy bravúrt mutatott be. A 49. percben már ő sem tudott menteni, Lovász távoli lövése talált utat a kapuba. Pillanatokkal később pedig az egyenlítés is összejött egy román öngólnak köszönhetően, a védő alaposan becsapta a kapust.  Bár az utolsó után pillanatokban a románok még megnyerhették volna a meccset, de elrontották a ziccert, így 2-2-es döntetlennel ért véget a találkozó.

minifoci, magyar válogatott
Kiváló meccseket játszott a magyar minifoci-válogatott a románokkal 
Fotó: Országos Minifutball Szövetség

"Egyáltalán nem játszottunk alárendelt szerepet a találkozón. Talán az első mérkőzés második félideje nem sikerült jobb, a többiben felvettük a versenyt a románokkal. Agresszivitásban és taktikailag is jók voltunk, sokpasszos játékot tudtunk játszani, több volt a focira hasonlító megmozdulás. Nagyon sokat tudunk tanulni ebből a két találkozóból. Látjuk, hogy van még hova, de elindultunk egy helyes úton. Ha a jövőben még többet tudunk fejlődni, akkor az Eb-n jó eredményt érhetünk el" - mondta Lovász Bence, a magyar csapat gólszerzője.

"Felemás érzéseim vannak. A 4-0-s vereség ellenére azt mondom, hogy akkor sokkal jobban játszottunk. A 2-2-es döntetlen jó eredmény, de 

ennél sokkal több kell, hogy legyen a csapatban. Furcsa, mert az eredmény éppen az ellenkezőjét mutatja. Felkészülési meccsekről beszélünk, így korábban is mondtam, hogy az eredmény az másodlagos. A mutatott játék volt a fontos és az, hogy mennyire tudjuk egymást kisegíteni, egy csapatként működni, miközben az egyéniségekre szükségünk van. 

A világbajnoki címvédővel játszottunk, bő kerettel érkeztek, folyamatosan nyomás alatt tartottak minket. Sokkal többet lehet ezekből a találkozókból tanulni, mint az edzésekből. Nagyon sok biztató dolgot láttam, remélem, hogy ugyanígy tudunk majd fejlődni és akkor felkészülten várhatjuk majd az Eb-t" - árulta el a lefújást követően a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Trencsényi János. 

Felkészülési mérkőzések, Nagyvárad
Szombat: 
Románia-Magyarország  4-0 (2-0)
Vasárnap
Románia-Magyarország 2-2 (1-0)
Magyar gólszerzők: Lovász (49.), öngól (50.)

A magyar válogatott kerete a Románia elleni felkészülési mérkőzéseken:
Kapus: Mészáros Dániel
Mezőnyjátékosok: Barabás Miklós (c), Lovász Bence, Kiss Gábor, Sós Márkó, Seregy Tamás, Fülöp Viktor, Kövesdi Zsombor, Kész Tibor, Bene Zoltán, Csoszánszki Dávid, Despotovic Vanja, Győri Barnabás, Laczkó Milán

A 24 csapatos Európa-bajnokságot június 1. és június 9. között rendezek meg Bosznia-Hercegovina fővárosában, Szarajevóba.