Ez a titka a tökéletes angolkrémnek

angolkrém
angolkrém
Vágólapra másolva!
Egyre népszerűbb hazánkban is a világszerte ismert édes szósz, az angolkrém. Érdemes mindenkinek ismernie ezt a receptet, ugyanis számos desszert alapja.
Vágólapra másolva!

Az angolkrém egy főzött szósz, ami az alapja a madártejnek, a borsodónak, egyes fagylaltoknak, de ez kerül sütemények és torták töltelékébe is. 

Az elkészítése némi türelmet igényel, ugyanis rafinált a recept, de ha ismerjük az angolkrém fortélyait, akkor sok mindent játszi könnyedséggel el tudunk majd készíteni!

Az angolkrém lehet hígabb, lágyabb, de egészen sűrű is, ám ahhoz keményítőre van szükség. Nevezzük vaníliasodónak is, ez a madártej alapja, az aranygaluskát is ezzel öntjük le, de a legegyszerűbb módon, gyümölcsöket mártogatva is az alapkedvencek egyike. 
Íme a recept:

Angolkrém

Hozzávalók:

  • 0.5 liter tej
  • 0.5 db vaníliarúd
  • 8 dkg cukor
  • 7 db tojássárgája

Elkészítés:

  1. Egy gyorsforraló edényben a tejet a cukor felével lassú tűzön kevergetve melegíteni kezdjük, közben a vaníliarudat egy késsel hosszában félbevágjuk, a magokat kikaparjuk, és a rúddal együtt ezt is a tejhez tesszük. 
  2. Egy keverőtálba rakjuk a tojássárgáját és a maradék cukrot, és habverő segítségével addig keverjük, amíg a tojássárgája enyhén besűrűsödik, és világosabb árnyalatú nem lesz. Közben figyeljük és kevergetjük az illatos tejet addig, amíg gyöngyözni nem kezd, ekkor levesszük a tűzről, pár percet pihentetjük, a vaníliarudat kivesszük, majd lassan, apránként hozzácsorgatjuk a tojássárgájához, amit közben folyamatosan keverünk.
  3. Egy lábasba vizet öntünk, és melegíteni kezdjük, erre a lábasra helyezzük az angolkrémalapot, tehát olyan lábast válasszunk, aminek a tetejére tudjuk tenni a krémestálat, és ügyeljünk arra is, hogy a tál ne érintkezzen a vízzel.
  4. Ha a víz gyöngyözni kezd, ráhelyezzük a tálat, és folyamatos keverés mellett sűríteni kezdjük, a krémet 85 fokig melegítjük, ehhez használjunk maghőmérőt, ha tovább melegítjük, a tojás kicsapódik, és rántotta lesz a végeredmény. Ha nincsen maghőmérőnk, akkor arra figyeljünk, hogy amikor hab képződik a krémalap tetején, onnantól már csak nagyjából 1-2 percig keverjük.
  5. Az elkészült krémet igyekezzünk minél hamarabb visszahűteni, ideális esetben jégágyra tesszük, és kevergetve visszahűtjük. Ha nincs jég, akkor hideg felületen keverjük 5-10 percig, majd tegyük a hűtőbe tálalásig.
angolkrém
Az angolkrém az egyik olyan édes szósz, amit érdemes ismerni, ugyanis ez az alapja a madártejnek, sőt sok öntetnek is.
Fotó: Mindmegette.hu

Ha további receptekre is kíváncsi, akkor keresse fel a Mindmegette oldalát!