Mediterrán országok nemzeti ételei, amelyeket mindenképp érdemes megkóstolni

Mediterrán étrend
Vágólapra másolva!
Finom borok, ízletes sajtok, olasz tészták, napsütötte Toszkána, francia kávézók teraszán majszolt bagettek és croissant-ok, ráérős emberek, hosszú élet, spanyol tengerpart - ezek jutnak először eszünkbe, ha mediterrán vidékekről beszélünk. Tény, hogy a gasztronómia világában nagyon élen járnak a mediterrán országok lakói, a sok-sok friss alapanyag, házi készítésű étel, közös étkezés mind hozzájárul ahhoz, hogy általában vidámak és egészségesek. Vegyünk hát példát róluk, és kóstoljuk bele a mediterrán életérzésbe, legalábbis egy-egy fogás erejéig. Mutatjuk, melyek azok az ételek, amiket érdemes feltétlenül kipróbálni.
Vágólapra másolva!

Spanyolország - Paella

A spanyolok az olaszokhoz hasonlóan nagyon szeretik a paradicsomos, zöldfűszerekkel és olívaolajjal ízesített ételeket, és előszeretettel fogyasztanak halféléket. Talán az egyik leghíresebb nemzeti ételük a paella, ami tulajdonképpen 

egy zöldséges rizses hús, melynek gyönyörű, sárgás színét a sáfrány adja. Többféle húsból készülhet, de a klasszikus, tenger gyümölcseivel és halakkal ízesített verzió a legnépszerűbb náluk,

de szívesen használnak csirke- vagy sertéshúst is, esetleg mindezt keverve. 

Ízét az úgynevezett sofritoalap adja meg, ami olívaolajon párolt hagyma, fokhagyma és paradicsom elegye.

étel, tál, ebéd, tradicionális étel, spanyol, olasz, portugál, francia, görög, illusztráció, Spanyol paella
Spanish paella in a traditional pan, overhead view of kitchen table with ready-to-eat seafood and paella ingredients, culinary recipe concept
Fotó: Shutterstock/Copyright (c) 2021 Fortyforks/Shutterstock.  No use without permission. / Shutterstock/Copyright (c) 2021 Fortyforks/Shutterstock.  No use without permission.