Egy applikáció vethet véget a mozirajongók legnagyobb kínszenvedésének

bright close up colorful design design element finger floral floral background flower graphic hand holding human layer lock screen mobile mobile phone mobile phone mockup mockup nature newsletter pastel people person phone psd smartphone social media bann
Phone mockup psd with hands holding
Vágólapra másolva!
Ma már mindenre kínálnak megoldást a telefon alkalmazások, melyeknek már csak a képzelet szabhat határt. A rendkívül hasznosaktól, az igazán haszontalanokig szinte már nincs olyan ötlet, igény, amire nem találtak volna már ki valamilyen applikációt. Teljesen alapvető, hogy meg tudjuk nézni, milyen időjárásra számíthatunk, vagy vásárolhatunk, de életmentő alkalmazások, szórakoztató és ismeretterjesztő szolgáltatások is tömegesen elérhetők a felhasználók számára. A következő ötlet, a RunPee, egy észak-karolinai fejlesztő, Dan Gardner fejéből pattant ki, aki saját szükségletére fejlesztett ki egy olyan applikációt, ami egy általános társadalmi problémára jelent megoldást, és aminek a létrejöttében a King Kong filmnek is nagy szerepet játszott.
Vágólapra másolva!

A streaming szolgálatók fénykorában a mozizás már egyre kevésbé népszerű, amit nagyban befolyásol az is, hogy az elképesztő hosszúságú filmek miatt valódi tortúrává válhat egy jónak ígérkező családi program, vagy akár egy randevú is. A legnagyobb visszatartó erőt leginkább az jelenti, hogy az akár háromórás filmek alatt egyáltalán nem tartanak szünetet, így azok, akik nem akarnak lemaradni, kénytelenek a film végéig minden szükségletüket visszatartva végigszenvedni a vetítéseket. Ezért is választják sokan az otthoni filmezést, mert sokkal kényelmesebb, hogy azokat akkor állítja meg a felhasználó, amikor csak szeretné.

Sokan választják a mozi helyett az otthoni filmnézést, mert a szünetmentesség és a hosszú filmek elrontják a moziélményt Forrás: Getty Images/iStockphoto/Ivanko/Ivanko Brnjakovic

Ennek a dilemmának vetett véget Dan Gardner szoftverfejlesztő, aki saját maga érdekeit szem előtt tarva

kifejlesztett egy RunPee nevű applikációt, mely megoldást jelent azoknak, akik esetleg a mosdószünet hiánya miatt nem merik újra átélni a moziélményt.

Gardner elmondása szerint a 2005-ös King Kong megnézése után jutott arra, hogy hiánypótló lenne az, ha valaki elmondaná, hogy mikor mehet ki úgy egy hosszadalmas filmről, hogy tulajdonképpen nem marad le semmi érdekességről. Így megalkotta azt a mobilos alkalmazást, ami ezt megteszi, és még röviden össze is foglalja azt a pár percet, amiről lemaradt a felhasználó.

Sokaknak rossz élményt okoz, ha nem tudnak mosdóba menni a filmek közben Forrás: Shutterstock

Persze, végül ezt nem mondtam el ott a moziban, de mivel fejlesztő vagyok, így gondoltam, készíthetnék egy ilyen weboldalt. Ez még azelőtt volt, hogy a mobilalkalmazások megjelentek volna. Megvettem a runpee.com domaint, majd állást kaptam a Microsoft Xbox csapatában, így a következő években nem igazán foglalkoztam vele. 2008-ban szabadúszó fejlesztő lettem, és akkor megépítettem a RunPee-t, mint egy bemutatkozó alkalmazást, amit megmutathattam az ügyfeleknek" - magyarázta a The Guardiannek Dan Gardner, aki egy alapvető társadalmi problémára találta meg a lehető legnagyszerűbb megoldást.

A 2005-ös King Kong után kapott ihletetet a RunPee szoftverfejlesztője, hogy jól jönne egy alkalmazás, ami segítene orvosolni a szünetmentes mozi problémát Universal Pictures

A RunPee jelenleg úgy működik, hogy időrendi sorrendben mutatja a mozikban futó filmek aktuális listáját. A felhasználó ki tudja választani az adott filmet, amihez beadja az alkalmazás az úgynevezett Peetime-ot, melyek különböző ajánlások arra, hogy mikor érdemes távozni a filmről.

A hosszabb filmeknél több ajánlás is van, az Oppenheimerhez jelenleg hat Peetime-ot is készítettek a fejlesztők.

A mobilos alkalmazás a film időtartama alatt diszkrét jelzést küld a felhasználónak, amikor épp egy Peetime-hoz, azaz mosdószünetre alkalmas időhöz közeledik a műsor. Az alkalmazás ezenkívül jelez az érzékeny, kényes tartalmakra, mint például az állatkínzásra, erőszakra, szexre is figyelmeztet azért, hogy a nézők elkerülhessék a nem kívánt tartalmakat.

A Peetime-ok egyfajta ajánlások, rövid összefoglalóval, hogy miről maradt le az, aki távozott a filmről egy kis szünetre Forrás: lev dolgachov/Lev Dolgachov

Aki a javasolt Peetime alatt távozik a filmről, az egy rövid összefoglalót olvashat arról a pár percről, amit a mosdóban töltött. Az alkalmazás beépített időzítője visszaszámlál a következő Peetime-ig, valamint azt is mutatja, hogy a teljes filmből mennyi idő van még hátra.

Dan Gardner a RunPee fejlesztője leszögezte, hogy arra nagyon figyelnek, hogy olyan ajánlásokat tegyenek, amiben nem árulnak el a történet szempontjából semmilyen fontos részletet, és az is fontos, hogy semleges jelenet legyen, de azt össze lehessen foglalni pár mondatban. Az applikáció aktualizálásában felesége, valamint édesanyja segíti leginkább, de egy-két önkéntes is részt vesz abban, hogy megtalálják az aktuális filmek legjelentéktelenebb jeleneteit, amikor a közönség nyugodtan tarthat mosdószünetet.

Nem kell tovább szorongani a mozikban, a RunPee megmondja, mikor érdemes mosdóba menni Forrás: Getty Images/iStockphoto/© lolostock.com/Lolostock