A terhesség előtti testsúly befolyásolja a szoptatást

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Forrás: EPAA szoptatás nem csak a csecsemőnek nyújt előnyöket, hanem az anyának is. Azok a csecsemők, akiket szoptattak, néhány ponttal magasabb IQ-t nyernek, kevesebb körükben a hirtelen csecsemőhalál, kevesebben lesznek cukorbetegek, és elkerülik őket a krónikus gyomorbetegségek.

A tanulmány szerzője, dr. Ruowei Li, a U.S. Centers for Disease Control and Prevention munkatársa elmondta a Reuters Healthnek: "Nem számít, milyen fejlett a technika, mindig lesz valami, amit a természet tud a legjobban. A csecsemőknek legjobb a szoptatás."

Azoknak, akik nem túlsúlyosak, a terhesség alatt ajánlott 11-16 kilogrammot hízni. Akik terhességük előtt túl soványak voltak, többet is hízhatnak, de aki túlsúlyos volt, annak kevesebbet ajánlanak.

Gyakorlati nehézségek a szoptatás első időszakábanhttp://www.birth.hu/szoptatos_fuzet_gyakorlati_nehezsegek.shtmlTerhesség és szoptatás alatti étrendhttp://www.partnerlink.hu/cgi-bin/clickthru.cgi?id=6762237376676573006467767123647369797784737270677263&page=http://www.fokuszonline.hu/cgi-bin/start.cgi/apps_fokusz/display/index.html?termek.id=4229&tag=1

A tanulmány keretében vizsgált nőknek kevesebb, mint fele volt normál testsúlyú a terhessége előtt, és majdnem háromnegyede hízott túl sokat vagy túl keveset. Az anyák 46%-a tudta szoptatni gyerekét, ezeknek fele 6 hétig vagy tovább. A testsúlyon kívül sok más tényező is befolyásolja a szoptatási képességet, például hogy az anya családja, barátai, orvosai segítik-e őt abban, hogy megküzdjön a szoptatással járó nehézségekkel.